• Geschreven door:

  Online reviews: mensen met een mening

  Offline en online deelt iedereen zijn mening: gevraagd, ongevraagd, om een inhoudelijke bijdrage te leveren of om ¨dat toch maar mooi even gezegd te hebben¨. Vooral online is het prettig om je mening te delen: tekenen van sociale remmingen en gêne zijn nauwelijks zichtbaar aan de horizon van het world wide web. Hierdoor gaat vooral het uiten van kritiek veel gemakkelijker dan in het echte offline leven. Wat kun jij als bedrijf met deze mensen met een mening?

  Inspelen op feedback

  Er zijn verschillende online feedbacktools waar je als bedrijf gebruik van kunt maken. Zo kun je gebruikmaken van een online feedbackformulier via jouw website of klantenmailinglist, een gastenboek of social media (denk aan reviews op jouw Facebookbedrijfspagina).

  Door middel van een dergelijke feedbacktool kun je op een gemakkelijke manier feedback van klanten ontvangen. Waarom is dit gewenst? Met feedbackinzameling kun je jouw bedrijf en de klantbeleving verbeteren. Wanneer je dit verbetert, blijven huidige klanten waarschijnlijk trouw en kun je (met behulp van deze klanten) meer nieuwe klanten realiseren. Speel in op de respons van klanten: hoe hebben zij diensten/producten ervaren? Wat vinden zij goed? Hebben ze tips? En natuurlijk: wat vinden zij juist niet goed?

  Negatieve feedback! Wat nu?

  52467838 - 5 stars. positive feedback, best quality concept

  Negatieve feedback ontvangen is in eerste instantie gewoon niet leuk, maar je dient hier wel naar te luisteren: het is een gemiste kans om dit te negeren. Gebruik kritiek om diensten op de langere termijn of misschien zelfs direct te optimaliseren.

  Analyseer feedback en gebruik dit als een handvat om jouw bedrijf te verbeteren:

  • Met een ontevreden klant kan direct contact worden opgenomen. Vraag om verduidelijking van de feedback en kijk wat je wellicht nog voor diegene kan betekenen. Misschien maak je van een ontevreden klant een tevreden klant.
  • Het kan voorkomen dat er kritiek is op een bepaald product. Luister naar de klant, analyseer de feedback en overweeg om een dergelijk product niet meer aan te bieden.
  • Is er kritiek op een leverancier, een bedrijf waar je diensten aan hebt uitbesteed of waar je mee samenwerkt? Ook deze kritiek dient opgevangen te worden: spreek de betreffende partner hier op aan.

  Actief om feedback vragen

  Je hebt een gastenboek aangeschaft voor je website of maakt gebruik van een online feedbackformulier op maat. Laat de respons nu maar binnenstromen!

  Neen. Zo werkt het niet. Wanneer je een feedbacktool gebruikt, is de aanschaf pas de eerste stap. Vraag je klanten actief na dienstlevering of zij feedback willen geven. Dit kun je persoonlijk vragen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een (automatische) e-mail sturen en ze door middel van een link gemakkelijk naar de feedbacktool leiden. Daarnaast zorg je ervoor dat er essentiële vragen worden gesteld en deze niet tijdrovend zijn: stel een paar relevante vragen en geef multiple choice-opties.

  Zou je graag meer willen weten over feedbacktools die relevant zijn voor jouw branche? Schakel een internetmarketingbureau in, zoals Searchtrends, die hierbij kan helpen.

Featured blogs

 • Online adverteren anno nu

  Anno nu, dat ben jij! Zorg ervoor dat je online marketingstrategie dat ook is en ga aan de slag met online adverteren op Facebook.

 • Online reviews: mensen met een mening

  Offline en online deelt iedereen zijn mening. Wat kun jij als bedrijf met deze mensen met een mening? Door middel van een feedbacktool kun je gemakkelijk feedback van klanten ontvangen en uiteindelijk jouw bedrijf en de klantbeleving verbeteren.

 • Tips om veilig online te shoppen

  Veilig online shoppen

  Veilig online shoppen in een webshop is voor veel internetgebruikers bijna vanzelfsprekend. Toch zijn er ook nog veel internetcriminelen die misbruik maken van het vertrouwen van de consument online met nepwebshops. In het artikel lees je tips om online veilig te shoppen. Ook in buitenlandse webshops.

 • Update Google mobiele websites

  Mobiel vriendelijke website nóg belangrijker

  Begin mei komt Google met een nieuwe update. Het hebben van een website die ook geschikt is om te bezoeken op een smartphone of tablet is dan nog belangrijker. Deze update heeft effect op uw ranking als uw website nog niet responsive is. Waarom? Steeds meer internetgebruikers bezoeken websites op een smartphone.

 • 5 E-commerce marketing trends in 2015

  Contentmarketing, Social Media Marketing, Mobiele Marketing, Remarketing en SEO en de mogelijkheid om te delen via social media, zijn de vijf belangrijke pijlers in 2015 waarop E-Commerce bedrijven zich moeten gaan richten.