• Geschreven door:

  Browsers en uw website

  Bij het ontwerpen van een website is het belangrijk rekening te houden met verschillende browsers, omdat die webpagina’s verschillend kunnen weergeven. Een browser is een programma op je computer of smartphone om websites te bekijken. Bekende browsers zijn Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome en Safari.

  Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer

  Soms worden webpagina’s door de ene browser anders weergegeven dan de andere browser. Zo kunnen het lettertype of de kleuren anders weergegeven worden of het menu verspringt. Daarom is het erg belangrijk om in verschillende browsers te testen hoe uw website eruit ziet voordat deze online gaat. Door goede tests zorgt u ervoor dat uw website er in alle browsers nagenoeg hetzelfde uitziet. Via de website Browsershots kunt u eens bekijken hoe uw website eruit ziet in verschillende browsers.

  Standaarden voor webbrowsers

  Gelukkig houden bijna alle browsers zich aan de W3C-webstandaard. Deze webstandaard kunt u zien als een lijst met technische regels die browsers vertellen hoe ze uw website moeten weergeven. Omdat bijna elke browser zich hieraan houdt, ziet uw website er nagenoeg in elke browser hetzelfde uit. Internet Explorer is een uitzondering op de regel. Dat is vervelend omdat Internet Explorer nog steeds een van de meest gebruikte browsers is. Dat komt omdat deze browser standaard werd geïnstalleerd op elke computer en veel mensen niet weten dat je ook kunt kiezen voor een andere browser. Gebruikt u nog steeds Internet Explorer? Misschien is het dan een idee om eens een andere browser uit te proberen. Wie weet bevalt dat beter.

  Meest gebruikte browsers in Nederland & België

  google_chrome

  Hieronder ziet u een overzicht van de meest gebruikte browsers in Nederland. Wat opvalt is de populariteit van Google Chrome. Sinds juni 2013 gebruiken meer mensen Google Chrome bij het surfen op internet dan Internet Explorer. Ook de populariteit van webbrowsers Safari streefde in maart 2013 de Firefox webbrowser voorbij.

  Huidige stand Nederland (2 september 2013):

  • Google Chrome: 35,3%
  • Internet Explorer: 29,1%
  • Safari: 17,8%
  • Firefox: 14,0%
  • Andere browsers: 3,8%

  Bron: Statcounter.com

  Ook de Belgen gebruiken Google Chrome vaker als webbrowser dan Internet Explorer. Wel is Firefox populairder dan Safari in België.

  Huidige stand België (2 september 2013):

  • Google Chrome: 35,0%
  • Internet Explorer: 31,6%
  • Firefox: 17,5%
  • Safari: 13,6%
  • Andere browsers: 2,3%

  Bron: Statcounter.com

  Verschillen browsers

  De verschillen tussen browsers zitten vooral in de snelheid waarmee website worden geladen, het gebruiksgemak, de weergave en de veiligheid. Hierbij is het ook van belang dat u altijd de nieuwste versie heeft gedownload. Eens in de zoveel tijd geeft uw browser aan dat u een verouderde versie gebruikt. Het is dan zaak om de nieuwste versie te downloaden. Niet alleen is de nieuwste versie sneller, ook biedt de nieuwste versie een betere beveiliging en is het mogelijk om meer online acties uit te voeren.

  Zorg voor de nieuwste versie van uw webbrowser

  Kosten browser

  De meeste browsers zijn gratis te downloaden op de officiële website van de browser van uw keuze. Let hierbij goed op dat je de browser ook daadwerkelijk download van de officiële pagina.

  Kinderbrowser

  Speciaal voor kinderen is er een kinderbrowser. Kinderen zijn nieuwsgierig en surfen al gauw naar websites die (nog) niet voor kinderen bedoeld zijn. De browser MyBee (van KPN) selecteert verschillende websites die geschikt zijn voor kinderen tot en met 11 jaar. Deze selectie gebeurt door een professionele redactie.

  Andere functies browser

  Een alternatief voor de kinderbrowser is oudercontrole. Dit is mogelijk bij Internet Explorer en Firefox. Hiermee kunt u filters instellen zoals een minimum leeftijd voor een bepaalde website of het blokkeren van de website in het geval van bepaalde woorden of ongewenste inhoud.

Featured blogs

 • Over het gebruik van beeldmateriaal op internet

  Oh wat ben je mooi! Over het gebruik van beeldmateriaal op internet Het is inmiddels een marketing-cliché: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Natuurlijk is het hierdoor niet minder waar, een website staat of valt met mooi beeldmateriaal. Als beginnend ondernemer heb je misschien nog geen eigen foto’s. Dat is geen probleem, hier hebben […]

 • Live chat voor bedrijven

  Is de live chatbox iets voor jouw bedrijf?

  Wil je een makkelijke manier vinden om vragen van je klanten snel te kunnen beantwoorden? Dan is een live chatbox misschien iets voor jouw bedrijf. Klanten kunnen door middel van één druk op de knop een vraag stellen en jij kunt direct reageren. Zo blijft de interactie hoog en kun je de klant snel advies geven en tevreden stellen!

 • Wordpress website beveiligen

  Wees je WordPress hacker te slim af

  Heb jij een website? Grote kans dat je WordPress gebruikt. Zeer gebruiksvriendelijk, eindeloze mogelijkheden en je vindt veel steun op het WordPress platform. Helaas is WordPress ook populair onder hackers. Veel website eigenaren denken dat hun website niet interessant genoeg is voor hackers. Dit klopt niet. Elke website kan interessant zijn voor hackers doeleinden! Hoe […]

 • webdesignfouten

  Dat kan echt niet meer! 10 webdesigndingen

  Klinkt er een gezellig muziekje op jouw website? Heb je je eigen logo ontworpen met een 3-stappenplan? Een fotograaf uitgespaard met zelf geschoten smartphone foto’s? Dan voldoet jouw website aan drie van onze 10 webdesigndingen die ècht niet meer kunnen diep in 2016. Geen zorgen! Wij openbaren deze 10 webdesigndingen en leggen je uit waarom.

 • Update Google mobiele websites

  Mobiel vriendelijke website nóg belangrijker

  Begin mei komt Google met een nieuwe update. Het hebben van een website die ook geschikt is om te bezoeken op een smartphone of tablet is dan nog belangrijker. Deze update heeft effect op uw ranking als uw website nog niet responsive is. Waarom? Steeds meer internetgebruikers bezoeken websites op een smartphone.

 • Google geeft al aan of je website geschikt is voor mobiel

  Mobiel vriendelijke website vanaf morgen een must

  is uw website al mobiel vriendelijk? Vanaf morgen wordt dit een absolute must. Vanaf 21 april 2015 gaat Google namelijk op basis van meerdere factoren de mobiele vriendelijkheid van website beoordelen. Op basis daarvan wordt u website hoger in de mobiele zoekresultaten dan websites die niet mobiel vriendelijk zijn gebouwd.

 • Het Nike-logo

  Waarom een logo

  Het logo is vaak een van de eerste dingen die potentiële klanten van uw bedrijf zien. Daarom is een professioneel logo van belang. Een goed logo wekt een positieve associatie op met uw bedrijf. Het geeft uw bedrijf een gezicht.

 • Een logische website indeling is een van de aspecten die voor een professionele website zorgen.

  5 belangrijke onderdelen op uw website

  U heeft een website maar heeft u ook een goede website? Uw website is namelijk de eerste indruk die potentiële klanten van u en uw bedrijf krijgen. Daarom is het belangrijk dat uw website zowel uw bedrijf treffend weergeeft als ook bezoekers overhaalt om te kiezen voor uw bedrijf. Hiervoor is het belangrijk om tenminste vijf onderdelen goed te regelen op uw website.

 • Het apparaat waarmee u de website bekijkt bepaalt het formaat van de website bij Responsive Webdesign.

  Responsive Webdesign

  U heeft een website waar u trots op bent. Maar heeft u eigenlijk wel bekeken hoe u website er op een mobiele telefoon of een tablet uitziet? Dat is namelijk erg belangrijk omdat het aantal smartphone- en tabletgebruikers nog steeds stijgt. Responsive Webdesign is de oplossing. Bekijken uw bezoekers uw website met een tablet of smartphone dan schaalt uw website automatisch mee naar een leesbaar en gebruiksvriendelijk formaat.

 • Rekening houden met browsers

  Zonder dat u het misschien weet, maakt u gebruik van een bepaalde webbrowser. Dit is het programma waarmee u websites bekijkt. Denkt u aan Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome. Google Chrome is uitgegroeid tot de populairste webbrowser in zowel Nederland als België. Test u website eens op de verschillende browsers: Uw website wordt niet altijd hetzelfde weergegeven.

 • Een andere domeinnaam, subdomein of submap voor een nieuw product

  Subdomeinen of submappen

  Stelt u zich voor: U heeft verschillende vestigingen of u biedt uw website aan in verschillende talen. Kiest u dan voor subdomeinen of submappen? Een subdomein ziet Google als aparte pagina, terwijl een submap onderdeel is van dezelfde website. Kies voor een subdomein als u hele afwijkende producten in uw assortiment heeft. Kies voor submappen als dit niet het geval is. Het verschil wordt verder uitgelegd in het artikel.