Pure nostalgie of je nieuwste marketingtool?
Kennen jullie deze nog? De nieuwsbrief! Deze gouwe ouwe onder de marketingtools was je misschien vergeten, maar goede online marketing draait toch echt om meer dan likes binnenhalen.
Heb je eigenlijk niet genoeg tijd om je Facebookpagina dagelijks up-to-date en actief te houden? Of staat jouw relatie met de soms beklemmende, veeleisende social media tegenwoordig op een laag pitje en ben je toe aan een break? Dan past e-mailmarketing door middel van een nieuwsbrief misschien beter bij jouw marketingstijl.
De nieuwsbrief lijkt in het eerste opzicht misschien een tikkeltje ouderwets, maar kijk naar de mode: alles komt een keer terug. Tussen de tijd van de eerste internetpioniers en het tegenwoordige Facebook-tijdperk, was de nieuwsbrief een belangrijke marketingtool voor bedrijven en online platforms. We praten nu in de verleden tijd, maar veel bedrijven maken nog steeds optimaal en efficiënt gebruik van de nieuwsbrief!
Waarom zou je kiezen voor e-mailmarketing?
Voor een nieuwsbrief moeten klanten of geïnteresseerden zich inschrijven. Je bereikt dus een groep die jouw berichten echt wil lezen en waarschijnlijk ook gaat lezen.
Wanneer je een bericht op Facebook plaatst, zal een deel van jouw volgers er overheen scrollen of het daalt na verloop van tijd te ver in de nieuwsfeed om überhaupt gezien te worden. Als je dagelijks zeer actief bent met het plaatsen van berichten zal dit minder snel het geval zijn, maar heb je de kans dat jouw berichten als spam worden ervaren. Volgers kunnen zich hieraan gaan ergeren en zetten misschien zelfs die gewaagde stap om je te gaan ontvolgen. Het is ook nooit goed!
Een nieuwsbrief wordt niet als spam ervaren: je geeft blijk van je expertise en je doel is uiteraard om klanten te informeren en te activeren. Deze doelen heb je met een nieuwsbrief ook daadwerkelijk haalbaar gemaakt: jouw doelgroep (mensen die gebruik zouden kunnen maken van jouw diensten) is namelijk lid van de nieuwsbrief, omdat ze dit daadwerkelijk willen en interesse hebben. Daarbij laat je jouw nieuwsbrief wekelijks of maandelijks verschijnen: dit komt totaal niet opdringerig over.
Wat zet je in een nieuwsbrief?
In een nieuwsbrief zet je de nieuwste acties en promoties die jouw bedrijf te bieden heeft. Hiermee kun je jouw klanten op de hoogte brengen en activeren. Daarnaast kun je links plaatsen naar nieuws- of blogartikelen. Bij voorkeur schrijf je deze artikelen zelf op een blogpagina op je website, maar je kan natuurlijk ook verwijzen naar artikelen die interessant zijn voor jouw bedrijf en klanten. Zo toon je aan dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in jouw branche.
Vormgeving
Met een nieuwsbrief in jaren 90-stijl kom je niet weg. Nostalgie is leuk, maar dat gaat te ver. Bij je nieuwsbrief is het vooral van belang dat het overzichtelijk is opgesteld. Lezers moeten in een oogopslag kunnen zien waar de nieuwsbrief uit bestaat. Maak gebruik van kopjes en ga geen lange lappen tekst schrijven.
De letters zet je in een heldere, strakke font. Comic Sans, Jokerman of iedere font die hierop lijkt, geven geen speels karakter, maar zijn gewoon rommelig. Deze zijn dus uit den boze.
Wees zuinig met het aantal kleuren en plaatjes. Uiteraard mag de nieuwsbrief kleurrijk zijn en mooie plaatjes bevatten, maar ga bescheiden te werk.
Mailchimp
Wanneer je jouw nieuwsbrief wilt verspreiden met behulp van een programma zoals Mailchimp ben je slim bezig! Met dit programma genereer je gemakkelijk je contacten en hoef je je hoofd niet te buigen over de vormgeving.
In Mailchimp selecteer je een mooi, overzichtelijk template naar keuze, waar je jouw tekst en plaatjes in kan plaatsen. Als je steeds voor dezelfde stijl template en kleuren kiest, heb je meteen een mooi visitekaartje voor jouw bedrijf.
Mailchimp is tevens voordelig: wanneer je tot 2000 abonnees hebt, kun je jouw nieuwsbrief gratis verstrekken.
Tijd- en kostenbesparing
Het enige nadeel van Mailchimp is dat het even wat tijd vergt: voor de computer geek is het een eitje, maar menig mkb’er zal even de tijd moeten nemen om het uit te vogelen. Hiervoor zijn online allerlei handleidingen en begeleidende filmpjes beschikbaar. Je kan zelfs workshops volgen die Mailchimp makkelijker maken in gebruik.
Wanneer een nieuwsbrief een aantrekkelijke marketingtool is voor jouw bedrijf, kun je er uiteraard ook voor kiezen om het uit te besteden aan een internetmarketingbedrijf. Dit kan veel kostbare tijd schelen, terwijl je klantenbereik optimaal blijft.