• Geschreven door:

  De SEO-tekstschrijver en de taalpurist

  TaalpuristIk ben een echte taalpurist. Oké, ik maak ook wel eens een foutje, maar tijdens mijn studie aan de Vertaalacademie heb ik keurig alle regeltjes van de Nederlandse spelling en grammatica geleerd. In de jaren dat ik als vertaler werkte, heb ik deze regels dan ook altijd braaf toegepast. Maar toen werd ik webredacteur. En als webredacteur moet ik SEO-teksten schrijven. En laten de gangbare opvattingen over SEO nou niet in alle opzichten stroken met de regels van het Nederlands. Nu rees bij mij de vraag: is het onmogelijk om een foutloze edoch zoekmachinevriendelijke tekst te schrijven? Ik onderzoek het in dit blogartikel.

  Even terug naar de schoolbanken: de samenstelling

  Ongetwijfeld heb je op school geleerd dat het Nederlands een taal vol samenstellingen is. Onze taal staat bol van de zelfstandige naamwoorden die bestaan uit aan elkaar geplakte bijvoeglijke en zelfstandige woorden. Denk bijvoorbeeld aan langeafstandloper, openbaarvervoersmaatschappij, hogesnelheidstreinenterminal en natuurlijk de alom bekende hottentottententententoonstelling. In bepaalde gevallen mag je wel creatief zijn met streepjes om het woord beter leesbaar te maken, maar in principe is de regel: alles aan elkaar. Het Genootschap Onze Taal legt de regels nog eens duidelijk uit in dit taaladvies.

  Bedoelde u: “zoekmachine optimalisatie”

  Onder invloed van het Engels zijn steeds meer mensen onze geliefde samenstellingen los gaan schrijven. Onjuist spatiegebruik levert soms hilarische fouten op, zoals te lezen valt op de website Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS). Onjuist spatiegebruik maakt deel uit van wat gekscherend de Engelse ziekte wordt genoemd. Een voorbeeld: de correcte vertaling van het Engelse search engine optimization (SEO) is zoekmachineoptimalisatie. Toch zullen de meeste mensen zoekmachine optimalisatie opschrijven. Google het maar eens: “zoekmachineoptimalisatie” (tussen aanhalingstekens) levert 94.800 resultaten op, tegenover 457.000(!) voor “zoekmachine optimalisatie“. Sterker nog, Google is zo brutaal om te vragen of je niet toevallig zoekmachine optimalisatie bedoelde. Dat doet toch pijn aan je taalpuristenhart?

  Zoekmachine optimalisatie

  Een vicieuze cirkel

  Onjuist spatiegebruik is natuurlijk je reinste taalverloedering. Met de komst van internet is deze verloedering in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Dat zit zo: steeds meer bijdragers aan ‘t internet trekken samenstellingen uit elkaar omdat ze de regels niet kennen. Hun bijdragen worden gelezen door duizenden internetters, die zelf de regels ook zijn vergeten en hierdoor denken dat dit is ‘hoe het heurt’. SEO-tekstschrijvers zien op hun beurt weer dat steeds meer van die internetgebruikers de spatierijke schrijfwijze intikken in Google. Dus wat doen de SEO-tekstschrijvers? Juist, ze gebruiken deze foutief gespatieerde trefwoorden om ervoor te zorgen dat meer mensen op hun websites terechtkomen en hun websites beter ranken in Google. Zo komen er dus steeds meer los geschreven samenstellingen bij, die ook nog eens hoog ranken, waardoor weer meer mensen denken dat het zo hoort, waardoor… enfin, je snapt ‘t.

  De kwestie SEO

  Hier dient zich dus het SEO-probleem aan. Wie een zoekmachinevriendelijke tekst wil schrijven, onderzoekt eerst verschillende factoren: welke zoekopdrachten typen Googlegebruikers in en hoe groot is de concurrentie voor die trefwoorden? Op basis van deze analyse kiest de SEO-tekstschrijver de trefwoorden waarmee de kans op een hoog rankende tekst zo groot mogelijk wordt. Anne legt in dit blogartikel helder uit hoe je een dergelijke trefwoordanalyse voor SEO-teksten uitvoert.

  Visgraat parket

  Nu is de kans groot dat je tijdens je trefwoordanalyse tegen onjuist spatiegebruik aanloopt – een schakel in de eerdergenoemde vicieuze cirkel. Zo voerde ik eens een trefwoordanalyse uit naar verschillende zoektermen met betrekking tot parket. Tot mijn grote ontsteltenis ontdekte ik dat de term visgraatparket een veel lagere KEI-score had dan visgraat parket. Er waren wel wat creatieve, hetzij foeilelijke oplossingen te bedenken (“Houdt u van visgraat? Parket is wat u zoekt?”) maar laten we eerlijk wezen: daar wordt niemand blij van, niet in de laatste plaats de lezer. Ik dacht dus gedoemd te zijn bij te dragen aan de verloedering van onze prachtige taal. Of toch niet? Gloort er hoop aan de SEO-horizon? Is het einde van het lijden der taalpuriteinen in zicht?

  Google to the rescue

  Kort gezegd: ja. Of eigenlijk, waarschijnlijk wel. Tot voor kort moesten we allerlei kunstgrepen toepassen om zoekmachinevriendelijk én taalbeschermend te werk te gaan. Maar Google wordt steeds slimmer en is steeds beter in staat de verschillende delen van samenstellingen te herkennen. Om nog even terug te komen op het visgraatvoorbeeld: als je visgraatparket (zonder aanhalingstekens) intikt, biedt Google je tegenwoordig beide schrijfwijzes aan. Kijk maar:

  Visgraat parket

  En andersom ook:

  visgraatparket

  Twee jaar geleden deed Webcertain Group een onderzoekje naar SEO in het Duits, een taal met hetzelfde samenstellingenprobleem als het Nederlands. In dit blogartikel valt te lezen dat Google in 2014 al in 70% van de samenstellingen met en zonder spatie dezelfde pagina’s toonde in de top 10. 30% van die pagina’s had zelfs dezelfde ranking. Inmiddels is de technologie alleen maar verbeterd. Bovendien is de afgelopen jaren in SEO-land steeds meer de regel gaan gelden dat je niet voor de zoekmachines moet schrijven, maar voor de lezer. Als de content van goede kwaliteit is, wordt je site hiervoor beloond in de zoekresultaten. En laat correct taalgebruik nou zowel de lezer als het Nederlands dienen.

  Een hele geruststelling

  Googles wegen zijn ondoorgrondelijk, maar de zoekmachine is in de afgelopen jaren steeds beter in staat geworden de verschillende delen van samenstellingen te herkennen. Zo kan Google tegenwoordig de juiste zoekresultaten laten zien, ongeacht het spatiegedrag van degene die de zoekopdracht invoert. SEO-tekstschrijvers hoeven dus geen slaven meer te zijn van de trefwoordanalyse, maar mogen het Nederlands in ere houden. Een pak van mijn puristenhart!

Featured blogs

 • EMD staat voor Exact Match Domain

  Domeinnaam website en SEO-teksten

  We willen allemaal op nummer 1 in Google staan. Er zijn verschillende manieren om dit na te streven. In het verleden was het gebruik van Exact Match Domains populair. Hierbij zorgde je ervoor dat de trefwoorden waarop je gevonden wilde worden precies overeenkwamen met de domeinnaam. Ook het gebruik van één trefwoord in een SEO-tekst was en is nog steeds een manier. In het artikel raad ik je aan een andere strategie te kiezen.

 • Taalpurist

  SEO en onjuist spatiegebruik

  SEO-teksten schrijven volgens de regels van het Nederlands: is dat mogelijk? Bij samenstellingen gaat het nogal eens mis en vervalt menig SEO-tekstschrijver in de valkuil die onjuist spatiegebruik heet. Dit blogartikel is dan ook bedoeld voor de taalminnende SEO-tekstschrijver.

 • SEO: Geen toptermen maar longtail

  Google geeft in haar zoekresultaten steeds meer ruimte aan betaalde diensten. Met vier advertenties bovenaan in de zoekresultaten, komt jouw onbetaalde plekje in de zoekmachine in het geding. In plaats van toe te kijken hoe jouw bedrijf dieper in de krochten van de laatste pagina’s wegzakt, kun je actie ondernemen: pas je Googlestrategie aan en zoek de oplossing in ‘longtail’.

 • Video-SEO: tips voor goede vindbaarheid

  Geef je SEO-strategie een upgrade door middel van video-SEO. Websites met video worden beter gewaardeerd in Google en daarbij toont Google steeds meer video’s in haar zoekresultaten. Hoe creëer je nu een goede video die geschikt is voor jouw bedrijf en jouw vindbaarheid zal bevorderen? Lees onze tips!

 • Video SEO: online beter vindbaar dankzij video

  Jouw SEO-strategie bestaat misschien al uit het optimaliseren van jouw Google-vindbaarheid door middel van social media en unieke content op je website. Wil je graag nog beter vindbaar worden en jouw bedrijf onderscheiden van de concurrent? Overweeg dan video SEO.

 • Filters instellen Google Analytics

  Filters instellen Google Analytics

  Filters instellen in Google Analytics is van belang om je data accuraat en relevant te houden. Het is niet zinvol om je eigen bezoek en bezoek van familie en vrienden mee te nemen in de conclusies die je verbindt aan de statistieken. Benieuwd hoe je dit filter instelt? Lees verder!

 • bedrijf online promoten

  Online je bedrijf promoten

  Je bedrijf online promoten is voor iedere ondernemer zinvol. Of je nu net je bedrijf hebt opgestart als zzp’er of al jaren een goedlopend bedrijf hebt en internet een beetje hebt laten liggen. Relatief gezien bestaat internet nog maar kort. Decennia lang adverteerden ondernemers vooral via huis-aan-huis-bladen, flyers en bijeenkomsten. Overigens hele goede manieren, maar […]

 • copywriting cliches

  10 tenenkrommende copywriting clichés

  Schrijven kan toch iedereen? In zekere zin wel. Foutloos Nederlands schrijven is een goed begin, een gebrek aan komma’s officieel geen spelfout en saai geen misdaad. Toch schrijven hoogopgeleide tekstschrijvers, journalisten, redacteuren, webredacteuren en copywriters dagelijks hun brood bij elkaar. Een goede zakelijke tekst is dan ook onmisbaar voor je website, visitekaartjes en brochures. Daarom […]

 • SEO tips en trends 2016

  SEO tips voor 2016 – Wat gaat er veranderen?

  2015 loopt alweer op zijn einde en het nieuwe jaar komt in zicht. Wat zijn de verwachtingen voor de zoekmachine optimalisatie in het jaar 2016? Gaat er iets veranderen of niet? In de infographic vind je SEO tips voor jouw website of webshop waar je direct mee aan de slag kunt. Op die manier zorg je ook in 2016 voor een mooie en stabiele positie van je website of webshop in Google.

 • 10 SEO-tips om je website te optimaliseren

  10 tips om je website SEO-proof te maken

  Met de 10 tips in dit artikel kun je goed nagaan of je website geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Daarnaast kun je ook met de tips aan de slag als blijkt dat dit niet het geval is. Vind je dit lastig? Vraag dan een gratis website analyse aan en bekijk wat wij voor je kunnen doen.

 • Google Penquin update straft over optimalisatie af

  Google Panda & Google Penguїn

  Door het invoeren van de Google Panda en Penguїn update streeft Google ernaar low quality websites te filteren van de websites met unieke en waardevolle content. Wat houden de Google Panda en Penguїn ook alweer in?

 • Google Panda Update 4.2

  Google’s Panda Update 4.2

  De Panda Update 4.2. is de nieuwste update in het algoritme van Google. Google maakt kwalitatief hoogwaardige content die op de bezoeker is gericht en een positieve bezoekerservaring op de website daarbij belangrijker dan ooit. Dit heeft dan ook direct invloed op je ranking in Google.

 • Google geeft al aan of je website geschikt is voor mobiel

  Mobiel vriendelijke website vanaf morgen een must

  is uw website al mobiel vriendelijk? Vanaf morgen wordt dit een absolute must. Vanaf 21 april 2015 gaat Google namelijk op basis van meerdere factoren de mobiele vriendelijkheid van website beoordelen. Op basis daarvan wordt u website hoger in de mobiele zoekresultaten dan websites die niet mobiel vriendelijk zijn gebouwd.

 • Bij branding gaat het erom een gevoel of emotie bij uw merk te weeg te brengen©Jason Rogers, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

  Branding van uw merk

  Branding gaat om het creëren van een gevoel bij uw merk waarmee uw potentiële klanten zich identificeren. Hiervoor moet uw merk niet alleen onderscheidend zijn, maar ook een duidelijke boodschap hebben en de geloofwaardigheid van uw bedrijf versterken. Succesvolle branding begint ermee duidelijk voor ogen te hebben wat uw potentiële klanten nodig hebben.

 • Bij afflilate marketing maakt u reclame voor een ander bedrijf waarover u commissie krijgt.© David Evers, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

  Affiliate marketing

  Bij affiliate marketing werken twee partijen samen waarbij de ene partij de andere promoot en daarover commissie ontvangt. Als u bijvoorbeeld een website heeft, kunt u een advertentie voor een product van een andere website in de sidebar plaatsen. Als uw bezoekers op de link klikken en dit product vervolgens aanschaffen verdient u daarover commissie.

 • Een logische website indeling is een van de aspecten die voor een professionele website zorgen.

  5 belangrijke onderdelen op uw website

  U heeft een website maar heeft u ook een goede website? Uw website is namelijk de eerste indruk die potentiële klanten van u en uw bedrijf krijgen. Daarom is het belangrijk dat uw website zowel uw bedrijf treffend weergeeft als ook bezoekers overhaalt om te kiezen voor uw bedrijf. Hiervoor is het belangrijk om tenminste vijf onderdelen goed te regelen op uw website.

 • De nieuwe Google update genaamd Hummingbird zorgt voor preciezere zoekresultaten.©Brady Smith. Credits: U.S. Forest Service, Coconino National Forest, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0.

  De Google Hummingbird update

  Sinds kort is de nieuwe update van Google een feit: Met de Hummingbird update van Google interpreteert de zoekmachine uw content nog beter en zijn zoekresultaten nog accurater. In plaats van steekwoorden kijkt de zoekmachine nu naar de hele zoekopdracht en begrijpt de betekenis van de afzonderlijke woorden beter. Content en sociale media worden hierdoor belangrijker dan ooit tevoren.

 • Domeinnamen en de keuze voor uw extensie. ©Searchtrends

  Domeinnaam: Extensie kiezen

  De extensie van uw website is een niet te onderschatten aspect voor uw positie in de zoekmachine. In de meeste gevallen kiest u een extensie waarmee u zich richt op een land. Zo staat .nl bijvoorbeeld voor Nederland en .be voor België. Extensies die zich niet specifiek op landen richten zijn .eu of .org. De eerste is een goede keuze als u zich richt op heel Europa in plaats van op één land. De tweede is een geschikte extensie als u een website voor uw organisatie opzet of als alternatief voor een .com website.

 • Adverteren op YouTube

  Adverteren op YouTube

  Adverteren op YouTube is erg eenvoudig en staat bekend als True View adverteren. U kunt op vier manieren adverteren op YouTube. Zo kunt u ervoor kiezen om helemaal bovenaan de pagina met uw video te adverteren als YouTube-gebruikers op YouTube zoeken of voorafgaand aan een video. U betaalt pas wanneer uw advertentie in zijn geheel wordt bekeken.

 • Met Google Places bent u vindbaar in uw regio

  Google Places

  Op de eerste pagina in Google staan? Goede kans dat dit u lukt met Google Places! Tegenwoordig toont Google tot 75 procent lokale zoekresultaten op de eerste pagina. Uit onderzoek blijkt dat 97 procent van de internetgebruikers zoekt naar bedrijven bij hen in de buurt. Alle reden voor u om in dat rijtje te willen staan.

 • Smartphone- en tabletgebruik stijgt nog steeds

  Smartphone- en tabletgebruik en Places

  Steeds meer mensen gebruiken een smartphone of tablet om te internetten. Lokaal vindbaar zijn, was nog nooit zo belangrijk als nu. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een Google Places-bedrijfsvermelding als u dat nog niet heeft gedaan. Internetgebruikers kunnen direct contact met u opnemen via uw Google Places-bedrijfsvermelding of makkelijk naar uw locatie navigeren als ze in de buurt zijn.

 • Online Video voor uw bedrijf biedt veel voordelen

  Online Video voor het MKB

  Juist voor bedrijven wordt online video wordt steeds populairder. Online video kent dan ook veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld teksten. Niet alleen is online video gemakkelijker dan tekst ook is het persoonlijker. Daarnaast is het ook goed voor uw online vindbaarheid omdat de bezoekers langer op uw website blijven (om de video te bekijken). Kiest u ervoor een online video te laten maken, kijk dan ook of u kiest voor een bedrijfs- of productvideo.

 • Met onze analysetool kunt u snel kijken of uw website te verbeteren is

  Usability of gebruiksvriendelijkheid

  Usability – Wat is dat? Het begrip usability staat voor “gebruiksvriendelijkheid van uw website”. Naast de content en de backlinks speelt onder andere het gedrag van de bezoeker een rol als het gaat om uw plaats in de zoekmachine. Hoe langer uw bezoekers op uw website blijven en hoe meer subpagina’s ze bekijken hoe positiever […]

 • Blackhat SEO is het manipuleren van de zoekmachine

  Blackhat SEO

  Wat is Blackhat SEO? Blackhat SEO is zoekmachine optimalisatie die de zoekmachines misleidt. Door middel van Blackhat SEO stijgt uw website heel snel in de lijst met zoekresultaten. Blackhat SEO gaat tegen de regels in die zoekmachines hanteren. Het gevolg kan zijn dat de zoekmachine uw website uit de zoekresultaten haalt zodat u niet meer […]

 • Linkbuilding (linkopbouw) is belangrijk om uw website hoog te laten ranken in de zoekmachine

  Linkbuilding (linkopbouw)

  Links verzamelen Volgens de experts bepaalt een goede linkbuilding strategie voor 70 procent of u goede resultaten via Google behaald of niet. Een mooie uitspraak, maar wat is linkbuilding eigenlijk? Met linkbuilding verzamelt u relevante verwijzingen (oftewel links) van andere websites naar uw website. Deze links gelden als een populariteitsstem voor uw website. Linkbuilding is […]