• Geschreven door:

  De keuze voor subdomeinen of submappen

  Een andere domeinnaam, subdomein of submap voor een nieuw product

  Een van onze klanten heeft een goedlopende website en is van plan zijn assortiment uit te breiden. De klant wil hiervoor twee nieuwe vestigingen openen in de regio. Per vestiging wil hij eigenlijk een aparte pagina hebben al dan niet op de website. Hij vroeg ons hoe hij dit het beste aan kan pakken.

  Bovenstaande casus komt vaker voor. Bijvoorbeeld als u uw website in verschillende talen aanbiedt. De echte vraag is of u van plan bent een heel nieuw product te introduceren of niet. Ook de tijd die u wilt stoppen in optimalisatie en linkbuilding speelt een belangrijke rol. Uiteraard kunt u dit ook uitbesteden. Er is keuze uit drie opties voor elke vestigingsplaats:

  1. een nieuwe domeinnaam.
  2. een subdomein.
  3. een submap.

  Maar wat zijn de verschillen tussen bovengenoemde opties eigenlijk?

  Nieuwe domeinnaam per plaats

  Een nieuwe domeinnaam spreekt eigenlijk nogal voor zich. Dit is een aparte URL die per plaats ingericht wordt. Stelt u zich voor: U verkoopt vloeren in Amsterdam en u heeft de website www.mijnvloerenbedrijf.nl. Voor Almere en Zaandam maakt u dan bijvoorbeeld de websites: www.vloeren.nl en www.mijnvloer.nl. Hierbij is het niet duidelijk dat het om hetzelfde bedrijf gaat. Dat betekent dat de online uniformiteit tussen de vestigingen verloren gaat en dat is erg jammer.

  Subdomeinen per plaats

  Subdomeinen zijn vooral handig als u afwijkende producten heeft in uw assortiment. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als u vloeren in Apeldoorn verkoopt en inboedelverzekeringen in Arnhem. Ten eerste verwachten uw klanten dit niet zodat het beter is om deze dienstverlening te scheiden van de rest van uw andere producten. U heeft per vestiging dan immers een andere doelgroep. Ten tweede kunt u uw optimalisatie en linkbuildingstrategie helemaal inrichten op inboedelverzekeringen. Een mogelijk subdomein zou kunnen zijn www.inboedelverzekeringen.mijnvloerenbedrijf.nl.

  Aparte pagina dus aparte optimalisatie

  test-foto

  De voorwaarde bij subdomeinen is dat u er unieke content op zet. Google ziet uw subdomein namelijk als aparte pagina. U moet deze pagina dus net als uw website optimaliseren op zoekwoorden en een eigen linkbuildingstrategie opzetten. Omdat een subdomein het beste geschikt is voor een apart product in het assortiment lukt dit meestal goed. Beseft u zich wel dat dit veel extra werk en tijd is. Neemt u grotendeels dezelfde tekst over van de hoofdpagina dan is er sprake van dubbele content. Dat is dus ook geen oplossing.

  Submappen

  Een submap is onderdeel van dezelfde website. In bovenstaand voorbeeld komt dat er zo uit te zien: Het hoofddomein blijft gewoon www.mijn-vloerenbedrijf.nl. Een submap is bijvoorbeeld www.mijn-vloerenbedrijf.nl/arnhem of www.mijn-vloerenbedrijf.nl/nijmegen.

  Het voordeel van een submap is dat de submap meelift op de reputatie van het hoofddomein. Heeft u dus een goed lopend hoofddomein dan scoren de submappen ook goed en stijgen al snel in de zoekmachines, zonder dat u er veel moeite in moet steken. Uiteraard zorgt u bij de submappen ook voor unieke content.

  Klantadvies: Kies voor submappen

  Ons advies voor de klant was om te kiezen voor submappen. De producten die hij per vestiging aanbiedt verschilden namelijk erg weinig. Hierdoor bestaat er al gauw het gevaar van dubbele content omdat de klant per subdomein moeilijk unieke content zou kunnen aanbieden. Daarnaast kost het realiseren van submappen minder tijd.

Featured blogs

 • Over het gebruik van beeldmateriaal op internet

  Oh wat ben je mooi! Over het gebruik van beeldmateriaal op internet Het is inmiddels een marketing-cliché: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Natuurlijk is het hierdoor niet minder waar, een website staat of valt met mooi beeldmateriaal. Als beginnend ondernemer heb je misschien nog geen eigen foto’s. Dat is geen probleem, hier hebben […]

 • Live chat voor bedrijven

  Is de live chatbox iets voor jouw bedrijf?

  Wil je een makkelijke manier vinden om vragen van je klanten snel te kunnen beantwoorden? Dan is een live chatbox misschien iets voor jouw bedrijf. Klanten kunnen door middel van één druk op de knop een vraag stellen en jij kunt direct reageren. Zo blijft de interactie hoog en kun je de klant snel advies geven en tevreden stellen!

 • Wordpress website beveiligen

  Wees je WordPress hacker te slim af

  Heb jij een website? Grote kans dat je WordPress gebruikt. Zeer gebruiksvriendelijk, eindeloze mogelijkheden en je vindt veel steun op het WordPress platform. Helaas is WordPress ook populair onder hackers. Veel website eigenaren denken dat hun website niet interessant genoeg is voor hackers. Dit klopt niet. Elke website kan interessant zijn voor hackers doeleinden! Hoe […]

 • webdesignfouten

  Dat kan echt niet meer! 10 webdesigndingen

  Klinkt er een gezellig muziekje op jouw website? Heb je je eigen logo ontworpen met een 3-stappenplan? Een fotograaf uitgespaard met zelf geschoten smartphone foto’s? Dan voldoet jouw website aan drie van onze 10 webdesigndingen die ècht niet meer kunnen diep in 2016. Geen zorgen! Wij openbaren deze 10 webdesigndingen en leggen je uit waarom.

 • Update Google mobiele websites

  Mobiel vriendelijke website nóg belangrijker

  Begin mei komt Google met een nieuwe update. Het hebben van een website die ook geschikt is om te bezoeken op een smartphone of tablet is dan nog belangrijker. Deze update heeft effect op uw ranking als uw website nog niet responsive is. Waarom? Steeds meer internetgebruikers bezoeken websites op een smartphone.

 • Google geeft al aan of je website geschikt is voor mobiel

  Mobiel vriendelijke website vanaf morgen een must

  is uw website al mobiel vriendelijk? Vanaf morgen wordt dit een absolute must. Vanaf 21 april 2015 gaat Google namelijk op basis van meerdere factoren de mobiele vriendelijkheid van website beoordelen. Op basis daarvan wordt u website hoger in de mobiele zoekresultaten dan websites die niet mobiel vriendelijk zijn gebouwd.

 • Het Nike-logo

  Waarom een logo

  Het logo is vaak een van de eerste dingen die potentiële klanten van uw bedrijf zien. Daarom is een professioneel logo van belang. Een goed logo wekt een positieve associatie op met uw bedrijf. Het geeft uw bedrijf een gezicht.

 • Een logische website indeling is een van de aspecten die voor een professionele website zorgen.

  5 belangrijke onderdelen op uw website

  U heeft een website maar heeft u ook een goede website? Uw website is namelijk de eerste indruk die potentiële klanten van u en uw bedrijf krijgen. Daarom is het belangrijk dat uw website zowel uw bedrijf treffend weergeeft als ook bezoekers overhaalt om te kiezen voor uw bedrijf. Hiervoor is het belangrijk om tenminste vijf onderdelen goed te regelen op uw website.

 • Het apparaat waarmee u de website bekijkt bepaalt het formaat van de website bij Responsive Webdesign.

  Responsive Webdesign

  U heeft een website waar u trots op bent. Maar heeft u eigenlijk wel bekeken hoe u website er op een mobiele telefoon of een tablet uitziet? Dat is namelijk erg belangrijk omdat het aantal smartphone- en tabletgebruikers nog steeds stijgt. Responsive Webdesign is de oplossing. Bekijken uw bezoekers uw website met een tablet of smartphone dan schaalt uw website automatisch mee naar een leesbaar en gebruiksvriendelijk formaat.

 • Rekening houden met browsers

  Zonder dat u het misschien weet, maakt u gebruik van een bepaalde webbrowser. Dit is het programma waarmee u websites bekijkt. Denkt u aan Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome. Google Chrome is uitgegroeid tot de populairste webbrowser in zowel Nederland als België. Test u website eens op de verschillende browsers: Uw website wordt niet altijd hetzelfde weergegeven.

 • Een andere domeinnaam, subdomein of submap voor een nieuw product

  Subdomeinen of submappen

  Stelt u zich voor: U heeft verschillende vestigingen of u biedt uw website aan in verschillende talen. Kiest u dan voor subdomeinen of submappen? Een subdomein ziet Google als aparte pagina, terwijl een submap onderdeel is van dezelfde website. Kies voor een subdomein als u hele afwijkende producten in uw assortiment heeft. Kies voor submappen als dit niet het geval is. Het verschil wordt verder uitgelegd in het artikel.