Ben jij het volgende hacker-slachtoffer?
Ben je in het bezit van een website en aangestoken met het virus van de heersende hackersvrees?
Logisch! De afgelopen maand rapporteren kranten en nieuwssites in verband met de Turkijedeal over ten minste 1.500 gehackte Nederlandse sites door een Turks hackerscollectief. Daarnaast werd er deze maand ook gemeld door Google dat het aantal succesvolle hacks met 32 procent is gestegen. Noem het angstzaaien, maar dit zijn wel degelijk goede redenen om de beveiliging van uw website eens goed onder de loep te nemen en te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt.
Steeds meer succesvolle hacks
Hackers worden steeds succesvoller in het kraken van websites. Google meldt dat het aantal succesvolle hacks zelfs met 32 procent is gestegen en er een grote kans is dat dit alleen maar gaat groeien. Het doel van de aanvallen van hackers is onder andere het bemachtigen van financiële gegevens of het verspreiden van spam.
Invloed op uw plaats in Google
Wanneer je website niet goed beveiligd is, heeft dit dus al een groot nadeel: je website kan dan gehackt worden. Echter zit er nog een nadeel aan waar je misschien in eerste instantie niet aan hebt gedacht: een slecht-beveiligde website wordt afgestraft door Google. Google blokkeert de toegang voor gehackte websites die malware (schadelijke software) kunnen verspreiden, omdat dit schadelijk is voor de Google-browser Chrome. Andere internetbrowsers, zoals Safari en Firefox, hebben ook maatregelen genomen door de toegang te blokkeren. Als jouw website als onveilig wordt gemarkeerd, kan dit dus van grote invloed zijn op bezoekersaantallen.

Website beter beveiligen
Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan door door middel van een aantal handelingen de beveiliging van je website te verbeteren. Dit kun je onder andere mogelijk maken door:
- Veilige hosting
Trap niet in aanbiedingen van gratis hosting of zeer goedkope hosting van bijvoorbeeld 1 euro per maand. Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijkheid, maar dit soort aanbieders kunnen geen veiligheid en/of goede support bieden.
-
Wachtwoorden en gebruikersnamen te veranderen
Zorg ervoor dat je wachtwoorden en gebruikersnamen complex zijn. Gebruik bijvoorbeeld niet simpelweg de naam van je bedrijf als inlognaam en zorg dat je wachtwoord uit meerdere tekens, letters en cijfers bestaat.
-
Installatie van veilige plugins en/of themes
Wanneer je gebruikmaakt van WordPress heb je meestal weinig te vrezen: de meeste plugins en thema´s van WordPress zijn veilig. Echter kan er natuurlijk weleens een schadelijke plugin tussendoor glippen. Daarom is het verstandig om aan de hand van het aantal downloads en beoordelingen te controleren of je niks schadelijks installeert. Searchtrends maakt onder andere gebruik van de plugin Wordfence voor WordPress om jouw website optimaal te kunnen beveiligen.
-
Regelmatige updates
Je kunt een WordPress-website automatisch laten updaten. Wanneer jouw website gehost wordt door Searchtrends, zorgen wij ervoor dat deze regelmatig wordt voorzien van de laatste updates.
De bovenstaande punten zijn slechts enkele tips om de veiligheid van jouw website te verbeteren. Echter is het nog verstandiger om dit over te laten aan een gespecialiseerd internetbureau dat jouw website kan hosten en goede support biedt, zoals Searchtrends.