Video SEO: online beter vindbaar dankzij video
Wat is jouw SEO-strategie?
Als bedrijf dat zich online wilt verkopen, heb jij natuurlijk allang een SEO-strategie. Niet? Dan raad ik je aan achter de pc te kruipen en er eens wat vaart achter te zetten. Laat je Pokémon Go-strategie even voor wat het is en focus op die SEO-strategie: klanten vangen zul je!
Jouw SEO-strategie bestaat misschien al uit het optimaliseren van jouw Google-vindbaarheid door middel van social media en unieke content op je website. Wil je graag nog beter vindbaar worden en jouw bedrijf onderscheiden van de concurrent? Overweeg dan video SEO.
Wat is video SEO?
Goede vindbaarheid in Google kun je dus realiseren door middel van SEO. Je kunt meer lezen over SEO in onze eerdere blogs, maar vooruit, hier volgt alsnog een korte toelichting:
SEO staat voor Search Engine Optimisation oftewel zoekmachine-optimalisatie. SEO wordt toegepast binnen een website: deze optimaliseer je voor de zoekresultaten binnen Google door middel van tekstuele content die goed opgepikt kan worden door Google.
Ook video’s worden in de zoekresultaten van Google weergegeven: dit is waar video SEO bij komt kijken. Bij video SEO draait het om de zoekmachine-optimalisatie van video’s. Dit zou ertoe moeten leiden dat de video’s (en de gerelateerde website) een hogere positie krijgen in de zoekresultaten van Google en op YouTube.
Hoe maak je optimale video SEO?
Als je je video wil laten bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google, is het noodzakelijk om video’s te optimaliseren. Google kan geen video lezen: jij moet schrijven waar de video over gaat, zodat Google hem kan lezen. Je moet dus extra informatie toevoegen om Google in staat te stellen de video te analyseren en indexeren. Met die informatie kan Google de relevantie en kwaliteit van de content bepalen en toespitsen op Google-zoekopdrachten.
Bij deze zoekopdrachten is longtail van belang: je mag niet verwachten dat jouw video hoog in de zoekresultaten komt te staan met een korte, algemene beschrijving, zoals ‘design meubels’. Bij longtail is het van belang de trefwoorden specifieker te formuleren en dus ook te laten scoren op specifieke opdrachten, zoals ‘moderne design meubels op maat’.
Verder zijn praktische video’s geschikter voor Google dan algemene, informatieve video’s. Bij praktische video’s wordt namelijk een vraag beantwoord waar een gebruiker op kan zoeken (‘Hoe werkt dit?’), terwijl een commerciële video minder goed scoort omdat mensen minder geneigd zijn hier een zoekopdracht voor in te voeren (zoals ‘Product X van bedrijf Z’).
Video SEO op jouw website
Een simpele reden waarom video SEO iets is voor jouw bedrijf en website: Google waardeert websites met video hoger dan websites zonder video. Maar! Als je hiervan wilt profiteren, moet de rest van de SEO-kwaliteit van jouw website ook voor elkaar zijn: het is niet zo dat een website met weinig en niet-unieke content, maar mét video goed scoort.
Dit kan een buitenkansje zijn wanneer je bijvoorbeeld steeds maar niet die ene concurrent voorbij kan klimmen op de zoekresultatenladder van Google. Wanneer jullie bijna even waardevol worden beoordeeld door Google, maar jij wel video hebt en de concurrent niet, is er een grote kans dat Google jou hoger zet in de resultaten.
Waarom is video SEO noodzakelijk?
Met video SEO sla je twee vliegen in een klap: je hebt de kans om beter gevonden te worden in Google en geeft de consument waar hij naar op zoek is. Consumenten laten zich namelijk steeds meer overtuigen door video’s en minder door teksten en foto’s.
Het is niet gemakkelijk hoor, video SEO: je moet de juiste content hebben en de juiste beschrijvingen om met deze SEO-strategie getraceerd te worden door Google. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat het filmpje van mooie kwaliteit is: bij slechte kwaliteit klikken mensen toch weer weg en zullen ze minder interesse hebben in jouw diensten.
Wanneer het maken van een SEO video te veel kostbare tijd inneemt en je misschien niet zo goed weet hoe je dit professioneel kan aanpakken, raden wij je aan om een internet-marketingbedrijf in te schakelen die dit voor jou doet.