De eerste Google Panda & Google Penguїn updates
Met de laatste verandering in het algoritme van Google vanwege de Google Panda Update 4.2. lijkt het ons verstandig nog eens in te gaan op de oorspronkelijke update van Google Panda en deze te vergelijken met Google Penguїn. Het streven van Google is altijd geweest om de gebruikers websites voor te schotelen die een meerwaarde bieden. Kwaliteit werd daarbij het sleutelwoord.
Google Panda
Het is maar liefst 4 jaar geleden dat de Google Panda update werd geїntroduceerd. Deze update was een aanvulling op het algoritme waarbij kwalitatief hoogwaardige content belangrijker voor de ranking van een website werd. Hierdoor positioneert Google websites met een lage kwaliteit wat betreft de content en/of websites met dubbele content lager in de ranking van de zoekmachine. Dit doet Panda door de originele zoekresultaten te filteren en te rangschikken. Door de Panda update krijgt je website dus geen penalty maar wordt je website opnieuw door Google beoordeeld en aan de hand van de inhoud van je website. Met andere woorden, gaat het om je website zelf en niet zozeer om bijvoorbeeld promotie via andere websites of links.
Google Penguїn
In tegenstelling tot Google Panda kon het met de Google Penguїn update in april 2012 wel zijn dat je website een penalty kreeg. De Penguїn update is doorgevoerd om blackhat praktijken te bestraffen. Denk daarbij aan cloaking, doorway pagina’s, verborgen tekst of links en inkomende spam backlinks. Samengevat: Alle manieren om te zorgen dat je website hoog scoort door de zoekmachine te manipuleren en over optimalisatie. Als je dus een pagina schrijft waarin je een zoekwoord ontzettend vaak laat terugkomen word je daarop afgestraft. Datzelfde geldt voor het gebruiken van veel geoptimaliseerde links of het hebben van tientallen landingpages die je op de domeinnaam in combinatie met één zoekwoord wilt laten scoren.
Mocht het zo zijn dat Google Penguїn spam backlinks ontdekt die naar jouw website verlinken, dan wordt je hier in de meeste gevallen op gewezen via webmaster tools. Onder “Zoekverkeer” vind je het tabblad “Handmatige acties”. Hier zou dan een melding gemaakt moeten zijn van Google over de betreffende links. Overigens geldt dat de links niet de ranking van je hele website beinvloeden, maar alleen die pagina’s die de richtlijnen van Google overtreden. Heb je dit opgelost dan kun je Google vragen de pagina’s te heroverwegen.
Bied dus meerwaarde aan je bezoekers; betrek ze bij je content en zorg voor waardevolle en unieke informatie.
Lees meer over de laatste Google Panda Update 4.2.