Van platte pixels naar fysieke klanten
Je vond het eigenlijk al heel wat: zo’n bedrijvenpagina op Facebook. Yes! Jij bent helemaal bij de tijd, up-to-date, actueel en anno 2016, want je gebruikt social media!
Content met jezelf zit je achter de pc te wachten tot de likes vanzelf binnenstromen en je ziet al voor je hoe deze platte pixels transformeren tot fysieke klanten die jouw zaak binnenwandelen.
Zo werkt het dus niet.
Je zal meer moeten doen dan alleen een pagina op Facebook beheren om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden van social media. Wil je actieve volgers en klanten? Dan zul je zelf ook actief moeten zijn op je social media-pagina. Deze actieve houding realiseer je bijvoorbeeld door een social media-campagne op te zetten. Ik geef je een aantal voorbeelden van succesvolle campagnes en tips om zelf zo’n campagne op te zetten.
Facebook-campagne: activeer je volgers
De eerste les: je komt niet meer weg met een ”deel- en winactie”. Deze kom je veel tegen op Facebook, maar zijn niet meer zo bijzonder en interessant als voorheen.
Het is interessanter om door middel van je campagne je volgers echt te activeren. Je kan dit doen door een wedstrijdelement toe te voegen. Zo creëerde Sunweb een Facebook-campagne waarbij zij hun volgers activeerden door ze op te roepen een zomerse selfie te maken en deze op Facebook te plaatsen met de hashtag #zomerselfie. De beste foto kon een waardecheque winnen. Leuk voor de winnaar, maar ook voor Sunweb: met deze actieve campagne realiseerden zij meer likes en daarmee meer fysieke klanten.
Een ander mooi voorbeeld is het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Misschien is een museum niet te vergelijken met jouw bedrijf, maar desondanks bedenken ze inspirerende campagnes om hun bezoekersaantallen op te krikken. Zo ontwierp het museum een hashtag/foto-campagne rondom hun Grayson Perry-tentoonstelling. In het werk van Grayson Perry staat zijn teddybeer regelmatig centraal. Bonnefanten riep hun volgers op om een foto van hun teddybeer te plaatsen op Facebook. De beste foto kreeg kaarten voor de tentoonstelling en de ingestuurde beer kreeg tijdelijk een fysieke ereplaats in het museum zelf. Het Bonnefantenmuseum creëerde met deze actie meer likes en meer bezoekers voor de tentoonstelling. Zelf zou je een variatie op deze actie mooi kunnen inzetten wanneer je een fysieke winkel hebt.
Instagram: creëer vrijwillige medewerking
Ikea startte een Instagramcampagne waarmee zij hun volgers inzetten om hun social media-catalogus te verwezenlijken. Zij vroegen aan hun volgers een foto te maken van hun favoriete Ikea-product uit de papieren catalogus en deze met een bijbehorende hashtag te plaatsen. Niet onbelangrijk: elke week werd er een favoriet product onder de volgers verloot. In een mum van tijd had Ikea door middel van deze campagne hun complete catalogus online staan in Instagram zonder daar zelf al te veel moeite voor te doen.
Zelf aan de slag!
Leuk hoor, al die acties van grote bedrijven met een groot budget en flink aantal werknemers… Maar hoe ga je zelf aan de slag?
- Bepaal het doel van je campagne: wat wil je precies bereiken? Wil je je naamsbekendheid vergroten of een nieuw product onder de aandacht brengen? Wanneer je doel duidelijk is, kun je richting geven aan je campagne.
- Zorg dat jouw doelgroep centraal staat: wie zijn jouw volgers en klanten? Richt jouw campagne ook echt op jouw doelgroep.
- Geef de mening en betrokkenheid van jouw volgers een belangrijke plaats in de campagne, zo creëer je likeability.
- Maak je campagne actief: bedenk hoe je je volgers activeert en voeg bijvoorbeeld een wedstrijdelement toe.
- Onderhoud je campagne. Je campagne hoeft niet lang te duren: er zijn genoeg campagnes die bijvoorbeeld twee weken actief zijn. Belangrijk is wel dat je de campagne goed onderhoud: blijf up-to-date, lees en geef reacties en controleer regelmatig de activiteiten rondom jouw campagne.
Kortom: bepaal je doel en doelgroep, bedenk een activerende campagne die bij jouw bedrijf past en onderhoud deze campagne optimaal.
Wanneer je dit zelf lastig en tijdrovend vindt, raad ik je aan een internetmarketingbedrijf in te schakelen die dit voor jou kan realiseren: wanneer je het zelf doet is het kostenplaatje natuurlijk kleiner, maar op de langere termijn scheelt het jou veel tijd, wordt het werk door een professional verricht en maak je spoedig van de like-duimpjes echte offline klanten.