Maak je advertenties in Google AdWords nog beter met advertentie-extensies
Je bent begonnen met het adverteren in Google via Google AdWords en hebt hoge verwachtingen. Gelijk heb je, want Google AdWords is een effectieve manier om snel meer internetgebruikers naar je website te trekken. Maak het gebruikers nog eenvoudiger om te kiezen voor jouw bedrijf, door advertentie-extensies aan je advertenties toe te voegen.
Wat zijn advertentie-extensies?
Met advertentie-extensies geef je extra informatie over je bedrijf (vaak in de vorm van een extra regel tekst). Zo verbeter je de zichtbaarheid van je advertentie en het aantal klikken op je advertentie. Dat is ook weer relevant voor de rangschikking van je advertenties. Omdat het aantal klikken op de advertentie en de relevantie ervan beter wordt door advertentie-extensies toe te voegen, heb je een grotere kans hoger te eindigen in de rangschikking van Google AdWords. Dit wordt immers naast het bod dat je doet op de positie van je advertenties en je bestemmingspagina ook bepaald door de relevantie van je advertentie voor gebruikers en het aantal kliks op de advertentie (de klikfrequentie of click-through rate = CTR).
Advertentie-extensies toevoegen aan je advertentie kost je niks, dus twijfel niet langer en neem even de tijd om dit goed in te stellen.
Soorten (handmatige) advertentie-extensies
Er zijn verschillende soorten advertentie-extensies, die je handmatig kunt toevoegen aan je advertentie. Dit doe je onder het tabblad Advertentie-extensies in je AdWords-account.
Hieronder gaan we kort in op de verschillende extenties:
- Sitelinkextensies: met sitelinkextensies neem je onder je advertenties extra links naar subpagina’s op. Zo kunnen gebruikers direct naar de pagina navigeren die voor hen relevant is.
- Highlightextensies: met behulp van enkele pakkende trefwoorden of een korte zin geef je aan wat jouw bedrijf interessant maakt, wat jou onderscheidt van de rest of welke acties je aanbiedt.
- Oproepextensies: gebruikers die je website bezoeken vanaf een smartphone kunnen direct contact met je opnemen door op het telefoonnummer te klikken.
- App-extensies: gebruikers kunnen je app direct downloaden op hun smartphone.
- Locatie-extensies: adresgegevens worden onder je advertentie weergegeven. Ideaal voor lokale bedrijven. Denk aan een fysieke winkel, een fietsenmaker, een autogarage of een huisarts. Bezoekers kunnen zo direct naar het adres navigeren via Google Maps.
Automatische advertentie-extensies
In sommige gevallen hanteert AdWords automatische advertentie-extensies. Dit doet AdWords bij een verwachting van betere prestaties van de advertentie. De extensies worden automatisch onder je advertentie getoond. Voorbeelden van automatische advertentie-extensies zijn:
- Consumentenbeoordelingen: aan de hand van hoogwaardige onderzoeksgegevens krijgen de diensten van je bedrijf een cijfer.
- Verkopersbeoordelingen: overtuig je potentiële klanten door online bedrijfsbeoordelingen te koppelen aan je AdWords-advertenties. Verkopersbeoordelingen zijn vaak te herkennen aan het aantal sterren bij de Adwords-advertentie.
- Laatste bezoeken: bij de AdWords-advertentie staat wanneer het laatste bezoek van de internetgebruiker was.
Kanttekening weergave advertentie-extensies
Advertentie-extensies worden niet altijd weergegeven. Dit hangt af van verschillende factoren. Denk aan je advertentierangschikking, het bod dat je doet op de positie die je wilt behalen met je advertenties, de bestemmingspagina, de kwaliteit van je advertenties en het verwachte effect van de extensies. In de regel geldt: hoe hoger je advertentie wordt geplaatst, hoe groter de kans is dat advertentie-extensies worden weergegeven. Er is relatief weinig plek boven de vouw (ofwel het bovenste deel van de pagina) voor advertentie-extensies, daarom worden advertentie-extensies voor advertenties op een hogere positie eerder weergegeven dan bij advertenties op een lagere positie. Om een hogere positie te bereiken in de rangschikking van Google AdWords kun je het beste je bod verhogen en/of je advertentiekwaliteit (kwaliteitsscore) verbeteren.
Resultaten van advertentie-extensies
Als je advertentie-extensies worden weergegeven, ben je natuurlijk benieuwd hoe deze het doen. In je AdWords-account kun je bij de verschillende advertentie-extensies verschillende resultaten zien (indien van toepassing):
- het aantal klikken op de extensie;
- het aantal vertoningen;
- de klikfrequentie;
- de gemiddelde kosten per klik;
- de gemiddelde positie.
Als je conversies bijhoudt, zie je ook hoeveel conversies een bepaalde extensie heeft opgeleverd. Aan de hand van de resultaten kun je extensies die het goed doen zo door laten lopen. Extensies met een lage klikfrequentie en/of een laag aantal klikken kun je het beste aanpassen of verwijderen.
In het Helpcentrum voor Google AdWords krijg je meer informatie over advertentie-extensies.