Personal Branding: Over legobouwende IT’ers en bakkersdochters
Ik volg op Facebook een klein bedrijfje in luiertaarten, iemand die schilderijen restaureert en een likeurstokerij. Niet omdat ik veel gebruik maak van hun diensten, maar omdat dit mensen zijn waarmee ik ooit heb gesproken of die ik goed ken. De grens tussen privé en zakelijk verdwijnt steeds meer door social media. ‘Lastig’, zullen sommige bedrijven zeggen, maar het kan ook juist een mooie uitdaging zijn. Mensen willen zaken doen met mensen: als ik iemand sympathiek vind zal ik veel eerder gebruik maken van zijn bedrijf, of erover vertellen tegen mijn vrienden. Daarom is het belangrijk om online een veelzijdig beeld van jezelf neer te zetten door middel van personal branding.
Bewust zijn van online identiteit
Misschien heb je het zelf ook weleens gedaan: de achtergrond van een potentiële werknemer checken op internet. De kans is groot dat anderen dit ook bij jou doen. Welk beeld komt er dan naar voren? Vooral wanneer jouw bedrijf ook jouw naam draagt, zoals bij veel ZZP’ers, is dit een belangrijke vraag. Hopelijk staat jouw bedrijfswebsite hoog in de zoekresultaten, maar het kan dat er ook wedstrijduitslagen van tenniswedstrijden omhoog komen. Dit hoeft geen probleem te zijn, sterker nog: je kan het gebruiken. Laat weten dat je naast consultant ook een fanatieke sporter bent en vertel wat voor sporter je bent: een teamplayer of juist competitief.
Personal Brand bepalen
De belangrijkste tip: blijf dicht bij jezelf. Personal branding draait om authenticiteit. Waar sta je voor wat maakt jouw uniek? Wat zijn je drijfveren? Je hoeft natuurlijk niet al jouw hobby’s en eigenschappen uitgebreid te beschrijven. Kies bijvoorbeeld voor een drie-eenheid die je steeds benadrukt. Wanneer verschillende elementen van jouw online identiteit vaker terugkomen zorgt dit voor een samenhangend beeld.
Waarom is het belangrijk om jouw personal brand te bepalen? Je wekt er sympathie mee op. Consumenten doen liever zaken met een persoon dan met een bedrijf. Jouw ‘gunfactor’ stijgt doordat klanten zich met je identificeren. Bovendien is het makkelijker om jouw bedrijf te onthouden wanneer ze er unieke eigenschappen aan kunnen koppelen. Een legobouwende IT’er of de bakkerij met drie bakkersdochters spreekt meer tot de verbeelding dan een bedrijfsnaam.
Zijn er ook nadelen? Ja, want investeren in personal branding geeft niet altijd snel resultaat, het is voor de lange termijn. Bovendien zijn de resultaten van jouw inspanningen niet meetbaar.
Manieren om jouw personal brand uit te dragen
- Over mij/Over ons-pagina op jouw website: Jouw bedrijf heet Jan de Wit schilderwerken. Schilderwerken is duidelijk, maar wie is Jan de Wit? Voeg een ‘over ons’-pagina toe op jouw website. Dit is de plek om iets te laten zien van jezelf. Dat kan letterlijk, door het plaatsen van een foto, maar natuurlijk ook door een verhaal over jezelf.
- Social media: Op Twitter kun je als bedrijf laten zien waar je voor staat door het delen van informatie en links die jij belangrijk vindt. Je kunt aanhaken aan de actualiteit en reageren op links van anderen. Facebook werd in de inleiding al even aangestipt. Tegenwoordig maakt Facebook een strikte scheiding tussen een zakelijk en persoonlijk account en het is belangrijk om hier een onderscheid tussen te maken. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niets van jezelf kan laten zien op je bedrijfsfacebook. Laat zien met welke projecten je bezig bent. Hierbij is het belangrijk om niet alleen de eindresultaten te laten zien, maar juist ook het proces ernaar toe. Plaats ook gerust foto’s van collega’s in een iets minder formele setting. Je geeft hiermee letterlijk een gezicht aan je bedrijf.
- Een goede manier om te laten zien waar jij en jouw bedrijf voor staat is door middel van bloggen. Bloggen kan op je eigen website maar bijvoorbeeld ook op het zakelijke netwerk Linkedin.
Heeft jouw bedrijf wel een goed verhaal maar lukt het zelf niet om het te verwoorden? Searchtrends kan jouw volledige website verzorgen en denkt graag mee over het verhaal dat uw bedrijf wil uitdragen.