Is jouw interesse gewekt door het woord ‘neuromarketing’? Dat was precies onze bedoeling, uit onderzoek blijkt dat namelijk dat alleen het woord al onmiddellijk de associatie van geloofwaardigheid met zich meebrengt. Iedereen heeft het erover en iedereen wil er iets mee, maar als kleine onderneming heb je niet het geld en de middelen om zelf onderzoeken te doen. Natuurlijk kan je wel altijd van grote bedrijven leren, hiervoor hebben we een aantal adviezen verzameld.
Neurogeneuzel
Dion van der Vaart omschrijft de term in zijn boek Overtuigen met neuromarketing als ‘allerlei activiteiten die erop gericht zijn om ons onderbewuste beter te begrijpen én uiteindelijk te beïnvloeden.’ Hierbij wordt marketing gecombineerd met sociale psychologie en is er niet alleen ruimte voor logica maar juist ook voor onbewuste processen. Details zijn van groot belang, ieder woord roept immers bepaalde associaties op.
De 3 V’s van Neuromarketing
- Vereenvoudigen: Een speurtocht in het bos is leuk, maar wanneer klanten op jouw website moeten zoeken naar belangrijke informatie haken ze af. Daarom is er binnen de neuromarketing veel aandacht voor ‘comfortabele content’. Zorg voor een gemakkelijke ervaring, gebruik geen vaktermen maar een goedlopend verhaal en aantrekkelijke foto’s.
Wijs je klanten de weg op jouw website
- Verleiden: Zorg ervoor dat je klanten nu een aankoop doen in plaats van eindeloos vergelijken. Dit doe je door de beloning op een aantrekkelijke manier te visualiseren. Daarnaast helpt sociaal bewijs zoals reviews. Wist je dat ook stress juist kan helpen? Denk hierbij aan meldingen zoals ‘nog 4 artikelen in deze maat beschikbaar’ of een winkelmandje met een getalletje.
Verzacht de prijspijn door middel van visualisatie
- Verrassen: Dit lijkt in contrast met de eerste tip, toch kan het goed werken om af en toe je bezoeker te laten schrikken. Verras ze door tegen het verwachtingspatroon in te gaan en schud ze wakker. Hierdoor activeer je ze om een aankoop te doen of contact op te nemen.
Schud je bezoekers wakker door gebruik van aparte woorden, kleuren of afbeeldingen.
We hebben een aantal neuromarketing trucs in dit artikel gestopt. Kan jij ze vinden? En: wat is het effect? Natuurlijk kun je ons altijd benaderen voor website-advies.
Bron: Overtuigen met neuromarketing – Dion van der Vaart