• Geschreven door:

  Begrippenlijst internetbegrippen

  Onze begrippenlijst legt u verschillende technische woorden uit

  Affiliate partner, SEO, Google AdWords, domeinnaam, linkbuilding, hostingkosten: Duizelt het u al? Als u een website wilt opzetten krijgt u automatisch te maken met verschillende technische termen. De lijst hieronder legt verschillende begrippen kort uit zodat u weet waarover u praat of waarover het gaat.

  • AdSense: Dit is een advertentieprogramma van Google. Online uitgevers kunnen met Google AdSense extra omzet behalen door relevante advertenties weer te geven op hun website. Relevant omdat de advertenties worden afgestemd op de inhoud van de website. Klikken bezoekers op de advertentie of bekijken een bepaald aantal bezoekers de website dan begint u met geld verdienen.
  • Affiliate: Het affiliateprogramma is een partnerprogramma waarbij u op uw website adverteert voor een bedrijf of producten uit ongeveer dezelfde branche. Dit doet u dan met banners of advertentieteksten die het andere bedrijf aanlevert. Als dit bedrijf dan producten of diensten verkoopt omdat de bezoekers via uw website zijn gekomen dan krijgt u provisie over het aantal verkochte producten en/of diensten. Omdat u alleen uitbetaald krijgt als er wat wordt verkocht loopt u geen financiële risico’s.
  • Backlinks: Een backlink is een externe verwijzing van een andere website naar uw website. We spreken ook wel van inboundlinks. Een backlink raadt de bezoekers op de andere website in principe aan om een kijkje op uw website te nemen. Datzelfde geldt voor de zoekmachine. Daarom spelen backlinks een belangrijke rol voor uw positie in de lijst met zoekresultaten. Let ook op de kwaliteit van de backlinks. Een verwijzing vanaf een slechte website met heel veel links heeft eerder een negatief effect op uw positie in de zoekmachine.
  • Banner of Reclamebanner: Vaak is dit een foto of illustratie op een website die reclame maakt voor een dienst of product. Banners trekken vaak de aandacht door fel kleurgebruik of beweging. Als u erop klikt wordt u naar de website verwezen waar het product of de dienst wordt aangeboden.
  • Browser: Programma om websites te bekijken. Bekende browsers zijn Mozilla Firefox, Internet Explorer en Safari.
  • CMS: Afkorting van Content Management System. Programma om de content (teksten, plaatjes en filmpjes) gemakkelijk te bewerken.
  • Content: De inhoud van een website: dus teksten, plaatjes en filmpjes.
  • Domeinnaam: De naam van de website. Bijvoorbeeld Hema.nl of Mooieschoenen.nl.
  • Landingspagina of Landingpage: Een website bestaande uit één pagina die perfect geoptimaliseerd is voor een zoekbegrip. Vandaar dat de landingspagina ook wel doelpagina wordt genoemd.
  • Script: Instructie aan computers waarin staat hoe ze een website moeten laten zien. Het script vormt, samen met de content, de website.
  • Server: De computer waarop de content van een website is opgeslagen.
  • Virale video: Een virale video is een video die zichzelf heel snel verspreid; zo snel als een virus. Een virale video werkt als volgt: Bezoekers delen uw video via Facebook of Twitter of mailen de video naar elkaar. Die op hun beurt delen de video ook weer met hun contacten en zij ook weer met hun contacten. Zo zien heel veel mensen dus dezelfde video in een hele korte tijd. Het Koningslied is een goed voorbeeld.

Featured blogs

 • Onze begrippenlijst legt u verschillende technische woorden uit

  Begrippenlijst

  Affiliate partner, SEO, Google AdWords, domeinnaam, linkbuilding, hostingkosten: Duizelt het u al? Als u aan de slag gaat op het internet met een website of webshop krijgt u automatisch te maken met verschillende technische termen. In het volgende artikel vindt u veelvoorkomende begrippen kort en duidelijk uitgelegd. Zo weet u precies waar het over gaat.