Ga toch bloggen: 7 blogtips voor bedrijven
In 2016 kun je er als ondernemer bijna niet meer onderuit: zakelijk bloggen. Dit om drie redenen:
- Je schreeuwt er je vakkennis mee van de daken.
- Je creëert veel content met steeds een specifiek onderwerp.
- Je zorgt ervoor dat je website actief blijft.
Google is dol op unieke content en op websites die met regelmaat geüpdatet worden. Met name om reden 2 en 3 kan bloggen dus wonderen doen voor je online vindbaarheid. En hoe beter je website gevonden wordt in Google, hoe meer mensen je site bezoeken en hoe meer klanten je er uiteindelijk aan overhoudt. Maar als dat bloggebeuren helemaal nieuw voor je is, hoe ga je dan te werk? 7 tips voor kersverse bedrijfsbloggers.
De tips voor zakelijk bloggen
- Laat zien dat je een expert bent. Je zakelijke blog is de perfecte plaats om uitvoerig te laten zien wat je als professional in huis hebt. Beschrijf onderwerpen die betrekking hebben op jouw vakgebied en illustreer ze met voorbeelden van praktijksituaties die jij hebt meegemaakt. Houd het niet te algemeen (zoals “het Nederlandse arbeidsrecht”) maar spits elk blogartikel toe op een specifiek onderwerp (“de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd: een praktijkvoorbeeld”). Als je lezers zien dat jij een expert bent, zal dit je op den duur nieuwe klanten opleveren; mensen willen immers zakendoen met een expert.
- Publiceer regelmatig nieuwe blogberichten. Plaats met regelmaat een nieuw bericht op je bedrijfsblog. Spreek een vaste frequentie met jezelf af en houd je daar ook aan. Probeer minimaal twee blogartikelen per maand te publiceren. Barst je ineens van de inspiratie? Werk dan alvast vooruit, zodat je bij drukte of een writer’s block toch op tijd een nieuw artikel kunt publiceren. Google beloont actieve websites met een hogere ranking in de zoekresultaten. Bovendien geef je bezoekers een reden om elke twee weken terug te keren naar je website. Regelmatig updaten biedt dus een dubbel voordeel. Extra tip: breng de volgers van je socialemediakanalen telkens op de hoogte van je nieuwe blogartikel. Zo trek je nog meer verkeer naar je website.
- Gebruik foto’s. Blogartikelen met foto’s springen meer in het oog en worden beter gelezen. Je kunt stockbeelden gebruiken, bijvoorbeeld afkomstig van een website als 123rf.com. Kies niet te ‘gladde’ (lees: Amerikaanse) foto’s en durf origineel te zijn (zie bijvoorbeeld de foto die Anne gebruikte in een artikel over branding.) Ook belangrijk: geef de afbeelding een goede alt-beschrijving. Google gebruikt de alt-beschrijving bij het indexeren van afbeeldingen in Google Images. Bovendien is de alt-beschrijving belangrijk voor lezers met een visuele beperking.
- Pas interne links toe. Een interne link is een koppeling naar een andere pagina binnen je website. Deze pagina kan ook een eerder blogartikel zijn. Door relevante interne links te gebruiken, help je je bezoekers én Google met navigeren door je website. Dit is gunstig voor je uiteindelijke ranking in Google. Vermijd ankerteksten (de tekst van je link) als ‘klik hier’, maar gebruik woorden die overeenkomen met het onderwerp van de gelinkte pagina. Google kan dan beter het verband leggen tussen de twee pagina’s. In dit blogbericht heb ik ook enkele interne links met passende ankertekst verwerkt.
- Gebruik duidelijke taal. Ga ervan uit dat je publiek niet zo thuis is in jouw vakgebied als jij dat bent. Schrijf op een niet te moeilijk leesniveau en vermijd jargon. Als je toch vaktermen moet gebruiken, leg ze dan de eerste keer duidelijk uit.
- Maak (op een subtiele manier) reclame. Als je schrijft over een onderwerp waar je veel van af weet omdat je een gerelateerd(e) dienst of product aanbiedt, kun je daar zo af en toe handig naar verwijzen. Zo werken wij bij Searchtrends met WordPress-websites. WordPress is ontstaan als blogplatform, en de blogfunctie van WordPress-websites is dan ook zeer gebruiksvriendelijk. Wil je zelf aan de slag met een WordPress-blog? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, dan helpen we je graag op weg. …Kijk, zo doe je dat dus. 😉 Door situaties te beschrijven die je met je eigen klanten hebt meegemaakt, maak je op een nog onopvallender manier reclame voor je diensten.
- Accuratesse! Dit is een inkoppertje. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk taalfouten in je blogbericht staan. Twijfel je over de spelling van een woord? Je kunt de officiële Nederlandse spelling (het Groene Boekje) gratis raadplegen via www.woordenlijst.org. Op www.taaladvies.net, een andere site van de Nederlandse Taalunie, vind je de meestvoorkomende taalkwesties (was het nou er van uitgaan, ervan uitgaan of er vanuitgaan?). Gulden regel: bij twijfel altijd opzoeken. Als je je onzeker voelt over de kwaliteit van je tekst, vraag dan een vriendin of vriend om eerlijke feedback. Vraag desnoods meerdere mensen je tekst nog even goed na te lezen. Je wilt voorkomen dat lezers afknappen op taalfouten.
Tot slot
Zakelijk bloggen hoeft niet moeilijk te zijn, maar kan wel veel inspanning kosten. Inspanning die zich niet meteen vertaald in meer omzet. Toch is het een kwestie van lange adem: op den duur kan bloggen je vindbaarheid en klantenbestand vergroten. Succes!